Recepti by Lidija Kralj i Luneta
OMOTANO JAJE
Sastojci:
- 5 jaja iz podnog uzgoja Luneta
- 500g mljevenog mesa
- 2 jušne žlice krušnih mrvica
- 1 crveni luk
- 1 češanj bijelog luka
- 1 čajna žličica slatke crvene paprike
- listovi svježeg peršina
- sol
- papar
- brašno
Priprema:
- Jaja tvrdo skuhati i oljuštiti
- U mljeveno meso dodati začine, sjeckani luk, peršin, bijeli luk, crvenu papriku i krušne mrvice
- Smjesu dobro promiješajte da se sastojci sjedine
- Jaja omotajte smjesom od mesa
- Kuglice uvaljajte u brašno i lagano pržite u dubokoj masnoći
JAJE U PECIVU
Sastojci:
- 4 jaja iz podnog uzgoja Luneta
- 4 okrugla peciva
- 100g pršuta
- 50g cherry rajčica
- sol
- papar
- origano
Priprema:
- Peciva izdubimo do pola
- Udubinu obložimo šnitom pršuta i razbijemo jedno jaje
- Gore stavimo rezanu rajčicu i začine
- Staviti u unaprijed zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva i peći oko 10 minuta
ŠNENOKLE
Sastojci:
- 1 L mlijeka
- 5 jaja iz podnog uzgoja Luneta
- 5 jušnih žlica šećera
- 1 vanilin šećer
- 2 jušne žlice brašna
- 100g keksa
Priprema:
- Kekse izmrvite i stavite na dno veće posude
- Istucite bjelanjke u čvrsti snijeg
- Zavrite 8 dcl mlijeka u koje velikom žlicom stavljajte snijeg, nakon što se volumen udvostruči bjelanjke okrenite i izvadite iz mlijeka te položite na kekse
- Kratko prokuhamo 2 dcl mlijeka sa žumanjcima, šećerom i brašnom
- Dobivenu kremu prelijemo preko bjelanjaka i keksa
JAJE NA POVRĆU
Sastojci:
- 8 jaja iz podnog uzgoja Luneta
- 4 rajčice
- 2 paprike
- 1 veći crveni luk
- 100g slanine
- 100g sira polutvrdog
- sol
- papar
- ulje
Priprema:
- Povrće narežite na kolute
- Na pleh obložen masnim papirom složite 8 hrpica povrća
- Na svaku hrpicu stavite sjeckani sir i slaninu te na vrhu razbijte po jedno jaje i začinite
- Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva i vrlo kratko zapecite ovisno koju mekoću jajeta želite
ROŽATA
Sastojci:
- 12 jaja iz podnog uzgoja Luneta
- 12 jušnih žlica šećera
- 1 L mlijeka
- 1 vanilin šećer
- 200g šećera za karamel
- 12 šalica od 2 dcl ili 1 veći kalup
Priprema:
- Sve sastojke razmutite ručnom pjenjačom u jednoličnu smjesu
- Od 200g šećera izradite svijetli karamel koji u tankom sloju razvučete po stjenkama šalica
- Kad se karamel ohladi šalice napunite smjesom
- Šalice stavite u vodenu kupelj te pecite u unaprijed zagrijanoj pećnici minimalno 40 minuta na 180 stupnjeva
- Nakon pečenja ohladite i preokrenite iz šalica
KREMŠNITE
Sastojci:
- 10 jaja iz podnog uzgoja Luneta
- 150g šećera
- 2 jušne žlice brašna
- 1 L mlijeka
- 1 vanilin šećer
- 3 želatine
- 1 L šlaga
- 1 lisnato tijesto
Priprema:
- Lisnato razvući i ispeći u dvije kore – jednu koru narežite na kvadrate
- 8 dcl mlijeka prokuhati
- U 2 dcl mlijeka razmutiti 10 žumanjaka, šećer i vanilin šećer, brašno – jednoličnu smjesu zakuhati u 8 dcl mlijeka – vrijeme kuhanja 5 min nakon čega maknite s vatre
- U smjesu dodajte snijeg od 10 bjelanjaka i želatinu koju ste prethodno rastopili u 3 dcl vode
- Sve zajedno lagano miješajte dok ne dobijete glatku kremu
- Kremu istresite na koru, malo ohladite te dodajte gore čvrsti šlag i drugu koru koju ste prethodno narezali
SALATA OD JAJA
Sastojci:
- 6 jaja iz podnog uzgoja Luneta
- 1 kg krumpira
- 100g matovilca
- 100g mladog luka
- 1 jušna žlica senfa
- sol
- papar
- ulje
- ocat
Priprema:
- Jaja tvrdo skuhati i oljuštiti
- Krumpir skuhati i oguliti
- Jaja, krumpir i mladi luk narezati na kolute
- Jaja, krumpir, mladi luk i matovilac staviti u veću zdjelu, dodati senf i začine te sve zajedno promiješati
- U salati se može dodati i kuhana kobasica ili pečena slanina
KUGLOF
Sastojci:
- 6 jaja iz podnog uzgoja Luneta
- 12 jušnih žlica šećera
- 12 jušnih žlica ulja
- 12 jušnih žlica brašna
- 12 jušnih žlica mlijeka
- 2 jušne žlice kakao u prahu
- 1 limun
- 1 vanilin šećer
- 1 prašak za pecivo
Priprema:
- Jaja sa šećerom pjenasto izmiksati
- Postepeno dodavati ulje, mlijeko, brašno, vanilin šećer, prašak za pecivo i naribanu koricu limuna
- Namastiti kalup i posipati krušnim mrvicama
- U kalup uliti polovinu smjese
- U drugu polovinu smjese dodati kakao i promiješati
- Izliti ostatak smjese u kalup (smjesu ulijevati cik-cak pokretima da dobijemo prošarani kuglof)
- Peći u unaprijed zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 40-45 minuta
- Kad se kuglof ohladi po želji posipati šećerom u prahu
PINCA
Sastojci:
- 6 jaja iz podnog uzgoja Luneta
- 1 kg glatkog brašna
- 200g šećera
- 100g grožđica
- 30g svježeg kvasa
- 1 dcl mlijeka
- 1 dcl ulja
- 1 dcl ruma
- 1 limun
- sol
Priprema:
- U posudi izmrvite kvas koji prelijte sa malo mlake vode i ostavite na toplom mjestu da kvas nabubri
- Cijela jaja i šećer pjenasto izmiksajte u čvrstu pjenu u koju dodajte brašno, kvas, koricu limuna, sol i rum
- Tijesto dobro umijesite te pustite da se digne pokriveno krpom (cca 1 sat)
- Dodajte grožđice i premjesite te pustite da se još jednom digne
- Tijesto formirajte i zarežite po sredini, pecite u unaprijed zagrijanoj pećnici na 160 stupnjeva 40 minuta
- Pri kraju pečenja pincu premažite jajetom i pospite krupnim šećerom