Recepti by Lidija Kralj i Luneta

Omotano jaje

OMOTANO JAJE

Sastojci:

  • 5 jaja iz podnog uzgoja Luneta
  • 500g mljevenog mesa
  • 2 jušne žlice krušnih mrvica
  • 1 crveni luk
  • 1 češanj bijelog luka
  • 1 čajna žličica slatke crvene paprike
  • listovi svježeg peršina
  • sol
  • papar
  • brašno

Priprema:

  1. Jaja tvrdo skuhati i oljuštiti
  2. U mljeveno meso dodati začine, sjeckani luk, peršin, bijeli luk, crvenu papriku i krušne mrvice
  3. Smjesu dobro promiješajte da se sastojci sjedine
  4. Jaja omotajte smjesom od mesa
  5. Kuglice uvaljajte u brašno i lagano pržite u dubokoj masnoći

JAJE U PECIVU

Sastojci:

  • 4 jaja iz podnog uzgoja Luneta
  • 4 okrugla peciva
  • 100g pršuta
  • 50g cherry rajčica
  • sol
  • papar
  • origano

Priprema:

  1. Peciva izdubimo do pola
  2. Udubinu obložimo šnitom pršuta i razbijemo jedno jaje
  3. Gore stavimo rezanu rajčicu i začine
  4. Staviti u unaprijed zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva i peći oko 10 minuta
jaja u pecivu
snenokle

ŠNENOKLE

Sastojci:

  • 1 L mlijeka
  • 5 jaja iz podnog uzgoja Luneta
  • 5 jušnih žlica šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 2 jušne žlice brašna
  • 100g keksa

Priprema:

  • Kekse izmrvite i stavite na dno veće posude
  • Istucite bjelanjke u čvrsti snijeg
  • Zavrite 8 dcl mlijeka u koje velikom žlicom stavljajte snijeg, nakon što se volumen udvostruči bjelanjke okrenite i izvadite iz mlijeka te položite na kekse
  • Kratko prokuhamo 2 dcl mlijeka sa žumanjcima, šećerom i brašnom
  • Dobivenu kremu prelijemo preko bjelanjaka i keksa

JAJE NA POVRĆU

Sastojci:

  • 8 jaja iz podnog uzgoja Luneta
  • 4 rajčice
  • 2 paprike
  • 1 veći crveni luk
  • 100g slanine
  • 100g sira polutvrdog
  • sol
  • papar
  • ulje

Priprema:

  1. Povrće narežite na kolute
  2. Na pleh obložen masnim papirom složite 8 hrpica povrća
  3. Na svaku hrpicu stavite sjeckani sir i slaninu te na vrhu razbijte po jedno jaje i začinite
  4. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva i vrlo kratko zapecite ovisno koju mekoću jajeta želite
jaje na povrcu
rozata

ROŽATA

Sastojci:

  • 12 jaja iz podnog uzgoja Luneta
  • 12 jušnih žlica šećera
  • 1 L mlijeka
  • 1 vanilin šećer
  • 200g šećera za karamel
  • 12 šalica od 2 dcl ili 1 veći kalup

Priprema:

  1. Sve sastojke razmutite ručnom pjenjačom u jednoličnu smjesu
  2. Od 200g šećera izradite svijetli karamel koji u tankom sloju razvučete po stjenkama šalica
  3. Kad se karamel ohladi šalice napunite smjesom
  4. Šalice stavite u vodenu kupelj te pecite u unaprijed zagrijanoj pećnici minimalno 40 minuta na 180 stupnjeva
  5. Nakon pečenja ohladite i preokrenite iz šalica


KREMŠNITE

Sastojci:

  • 10 jaja iz podnog uzgoja Luneta
  • 150g šećera
  • 2 jušne žlice brašna
  • 1 L mlijeka
  • 1 vanilin šećer
  • 3 želatine
  • 1 L šlaga
  • 1 lisnato tijesto

Priprema:

  1. Lisnato razvući i ispeći u dvije kore – jednu koru narežite na kvadrate
  2. 8 dcl mlijeka prokuhati
  3. U 2 dcl mlijeka razmutiti 10 žumanjaka, šećer i vanilin šećer, brašno – jednoličnu smjesu zakuhati u 8 dcl mlijeka – vrijeme kuhanja 5 min nakon čega maknite s vatre
  4. U smjesu dodajte snijeg od 10 bjelanjaka i želatinu koju ste prethodno rastopili u 3 dcl vode
  5. Sve zajedno lagano miješajte dok ne dobijete glatku kremu
  6. Kremu istresite na koru, malo ohladite te dodajte gore čvrsti šlag i drugu koru koju ste prethodno narezali
kremsnite
salata od jaja

SALATA OD JAJA

Sastojci:

  • 6 jaja iz podnog uzgoja Luneta
  • 1 kg krumpira
  • 100g matovilca
  • 100g mladog luka
  • 1 jušna žlica senfa
  • sol
  • papar
  • ulje
  • ocat

Priprema:

  1. Jaja tvrdo skuhati i oljuštiti
  2. Krumpir skuhati i oguliti
  3. Jaja, krumpir i mladi luk narezati na kolute
  4. Jaja, krumpir, mladi luk i matovilac staviti u veću zdjelu, dodati senf i začine te sve zajedno promiješati
  5. U salati se može dodati i kuhana kobasica ili pečena slanina


KUGLOF

Sastojci:

  • 6 jaja iz podnog uzgoja Luneta
  • 12 jušnih žlica šećera
  • 12 jušnih žlica ulja
  • 12 jušnih žlica brašna
  • 12 jušnih žlica mlijeka
  • 2 jušne žlice kakao u prahu
  • 1 limun
  • 1 vanilin šećer
  • 1 prašak za pecivo

Priprema:

  1. Jaja sa šećerom pjenasto izmiksati
  2. Postepeno dodavati ulje, mlijeko, brašno, vanilin šećer, prašak za pecivo i naribanu koricu limuna
  3. Namastiti kalup i posipati krušnim mrvicama
  4. U kalup uliti polovinu smjese
  5. U drugu polovinu smjese dodati kakao i promiješati
  6. Izliti ostatak smjese u kalup (smjesu ulijevati cik-cak pokretima da dobijemo prošarani kuglof)
  7. Peći u unaprijed zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 40-45 minuta
  8. Kad se kuglof ohladi po želji posipati šećerom u prahu
kuglof
pinca

PINCA

Sastojci:

  • 6 jaja iz podnog uzgoja Luneta
  • 1 kg glatkog brašna
  • 200g šećera
  • 100g grožđica
  • 30g svježeg kvasa
  • 1 dcl mlijeka
  • 1 dcl ulja
  • 1 dcl ruma
  • 1 limun
  • sol

Priprema:

  1. U posudi izmrvite kvas koji prelijte sa malo mlake vode i ostavite na toplom mjestu da kvas nabubri
  2. Cijela jaja i šećer pjenasto izmiksajte u čvrstu pjenu u koju dodajte brašno, kvas, koricu limuna, sol i rum
  3. Tijesto dobro umijesite te pustite da se digne pokriveno krpom (cca 1 sat)
  4. Dodajte grožđice i premjesite te pustite da se još jednom digne
  5. Tijesto formirajte i zarežite po sredini, pecite u unaprijed zagrijanoj pećnici na 160 stupnjeva 40 minuta
  6. Pri kraju pečenja pincu premažite jajetom i pospite krupnim šećerom



DOBAR TEK ŽELI VAM CHEF KUHINJE LIDIJA KRALJ i LUNETA